blog

További hátrányok közé tartozik az élelmiszer- és gyógyszerkölcsönhatás

További hátrányok közé tartozik az élelmiszer- és gyógyszerkölcsönhatás

Előfordulhat, hogy az Önnek felírt warfarin adagját többször módosítani kell, attól függően, hogy néhány hónapig vagy élete végéig szedi-e. Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot fog rendelni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön a megfelelő adagot kapja. Túl sok warfarin bevétele esetén fennáll a vérzéses szövődmények kockázata, a túl kevés bevétel pedig újabb vérrögök kialakulásának kockázatát jelentheti.

DVT-kezelés: Vérzésveszély

Bár rendkívül hatékonyak a vérrögök kezelésében, a vérhígító gyógyszerek nem mentesek a mellékhatásoktól, amelyek meglehetősen súlyosak lehetnek.

A [warfarin] gyakran társul nemkívánatos gyógyszereseményekkel és a sürgősségi osztályon tett látogatásokkal," mondja Jack Ansell, MD, a New York-i Lenox Hill Kórház orvosi osztályának elnöke. Amíg ezt a gyógyszert szedi, "a betegeknek tisztában kell lenniük a vérzéssel, függetlenül attól, hogy könnyen zúzódnak-e, látnak-e vért a székletükben, vagy ha orrvérzésük van. Ez annak a jele lehet, hogy vérüket túlságosan hígítják. "

Néha … [warfarin] vagy heparin esetén a betegek túlzottan véralvadást kapnak [túl sok gyógyszer van a rendszerükben], és könnyebben és spontán módon vérzik," mondja Dr. Ansell. "Lehet kisebb, például zúzódás vagy orrvérzés, vagy súlyosabb és életveszélyes, például gyomor-bélrendszeri vérzés vagy koponyán belüli vérzés, ami agyvérzésnek tűnik. "

Warfarin szedése esetén az első három hónapban a legnagyobb a vérzéses epizód kockázata, mivel kezelőorvosa azon dolgozik, hogy szabályozza a vérszintjét. De még a vérszint stabilizálása után is komoly probléma lehet, mondja Ansell.

A warfarin szedése során rendkívül fontos a vérszint rendszeres ellenőrzése. "Kiderült, hogy a vérzéses szövődmények gyakran nem olyasvalaminek a következményei, amit valaki helytelenül csinált, hanem akkor [előfordulnak], ha a betegeket nem figyelik elég gyakran," mondja Ansell.

A vérzés az enoxaparin (Lovenox) és az Arixtra (fondaparinux), két másik DVT gyógyszer elsődleges mellékhatása is.

Enyhe vérzés előfordulhat alkalmanként, miközben ezeket a gyógyszereket szedi, és általában nem igényel speciális kezelést. Példák:

Ínyvérzés fogmosás közben Alkalmankénti orrvérzés Könnyen előforduló véraláfutások Néhány perces (kevesebb, mint 10 perc) vérzés kisebb vágásból Menstruációs vérzés, amely a szokásosnál kicsit erősebbnek tűnik

DVT-kezelés: egyéb mellékhatások

Bár a vérzés az elsődleges mellékhatás, amely a legtöbb embernél jelentkezik a DVT-kezelés során, egyéb mellékhatások közé tartozik a hajhullás vagy az allergiás reakció, amely viszkető csalánkiütést okozhat.

További hátrányok közé tartozik az élelmiszer- és gyógyszerkölcsönhatás. Például, mivel egyes zöldségekben található K-vitamin megzavarhatja a warfarin hatását, előfordulhat, hogy a gyógyszer szedése közben módosítania kell az étrendjét. Ezenkívül egyes antibiotikumok fokozzák a warfarin hatását (esetleg több vérzést okoznak), a barbiturát gyógyszerek pedig kevésbé hatásossá tehetik a gyógyszert.

Egy másik mellékhatás, bár ritka, a warfarin által kiváltott bőrelhalás. Amikor ez megtörténik, a bőrfoltok vörösesek, majd kékes-feketék színűek. A warfarin által kiváltott bőrelhalás minden 1000-10 000 warfarint szedő emberből körülbelül 1-nél fordul elő. Ha ez a mellékhatás mégis kialakul, az általában a gyógyszer nagy dózisainak bevétele után és az első adag bevétele után 10 napon belül következik be. Forduljon orvosához, ha bőrelhalás tüneteit észleli.

A DVT-kezelés mellékhatásai: Mikor kell sürgősségi ellátást kérni

Ha súlyos vérzéses epizódja van vérhígító szedése közben, mint például az alábbi listában leírtak, a lehető leghamarabb hívja orvosát vagy menjen a sürgősségi osztályra:

Vörös, sötét vagy kávé- vagy kóla színű vizeletFeketének kátránynak látszó vagy élénkvörös bélmozgás Orrvérzés vagy vérző fogíny, amely nem áll le gyorsan Élénk vörös vagy kávé színű hányás Véres nyálka köhögése Súlyos fejfájás vagy gyomorfájás Több mint 10 vérzés percek egy kisebb vágástólHirtelen zúzódás sérülés nélkül Menstruációs vérzés, amely a szokásosnál sokkal erősebbnek tűnik Súlyos ütés a fejen vagy esés, amelyben megütötte a fejét Gyengeség vagy szédülés, ami jelentős vérzésre utalhat

A DVT-kezelések mellékhatásai minden bizonnyal ijesztőek lehetnek; de ha követi orvosa utasításait, és rendszeresen ellenőrizteti vérszintjét, ezek nagy részét elkerülheti.

Iratkozzon fel Szívegészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb mélyvénás trombózis

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magas vérrögképződés kockázatára

A „Stop the Clot” program az életveszélyes mélyvénás trombózis észlelésének és kezelésének módját terjeszti.

Írta: Don Rauf 2019. október 17

Életem utazása: Kim története a mélyvénás trombózisról és a tüdőembóliáról

Egy országúti utazás hogyan alapozta meg egy nő utazását halálos vénás vérrögökkel – és mit tanulhatsz belőle.

Írta: Sandra Gordon 2018. október 29

Amit a sportolóknak tudniuk kell a vérrögökről

Írta: Jeffrey Weitz, MDO 2018. október 16

5 vérrögképződési tény, amelyet az orvosok tudni akarnak

A potenciálisan halálos kimenetelű vérrögképződés, amelyet vénás thromboemboliának (VTE) neveznek, nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha kórházba kerül, vagy egy magas kockázati csoportba tartozik. Megtanulják, hogyan. . .

Írta: Aisha Langford 2018. október 5

Vérhígító mit tehetünk és nem

2017. november 14-ig

Vérrögképződés kockázata benne van a génjeiben?

Írta: Everyday Health Guest Columnist 2016. május 23

Hogyan lehet megakadályozni a DVT visszatérését

Azoknál az embereknél, akik korábban mélyvénás trombózist tapasztaltak, nagyobb a kockázata egy újabb epizód kialakulásának. De lépéseket tehet ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében.

Írta: Madeline R. Vann, MPHS, 2014. szeptember 22

10 MVT-vel kapcsolatos kockázati tényező

A veszélyes és potenciálisan halálos vérrögök, más néven mélyvénás trombózis tüdőembóliához vezethetnek. Legyen tisztában ezzel a 10 feltétellel, amely. . .

Írta: Chris Iliades, MDO 2013. október 30

10 módszer a mélyvénás trombózis megelőzésére

Számos egyszerű lépéssel megállíthatja a vérrögképződést, és csökkentheti a mélyvénás trombózis kockázatát.

Írta: Jen Laskey, 2013. október 25

Lainie Kazan

A színésznő felidézi a keféjét, amely potenciálisan halálos véralvadási rendellenességgel küzdött.

Írta: Everyday Health Editors 2008. május 1. Az összes megtekintése

A rossz fogászati ​​higiénia a fogszuvasodás, a fogfájás és más szájhigiénés állapotok fő oka. Ha nem tartja meg a megfelelő szájápolási szokásait, beleértve a rendszeres fogmosást és fogselyem használatát, plakk képződhet, és üregekhez vezethet. Ha nem kezelik, egy üreg végül hatással lehet a fog lágy közepére (vagy pulpára), amely érzékeny idegeket és finom ereket tartalmaz. És ha a pulpbetegségeket nem kezelik megfelelően, elveszítheti fogait.

Pulpbetegségek tünetei

A pulpabetegség típusától függően a tünetek eltérő intenzitásúak lehetnek, és a következőket foglalhatják magukban:

Fájdalom a fogban vagy a fogakban, amikor valami nagyon édeset, meleget vagy hideget eszik Hirtelen, intenzív fájdalom a szájban Szájfertőzés

Pulpbetegségek típusai

Számos különböző pulpbetegség létezik, többek között:

Reverzibilis pulpitis vagy enyhe pépgyulladás. A tünetek általában magukban foglalják a nagyon édes, meleg vagy hideg evés vagy ivás fájdalmát. Kezelés nélkül a gyulladás fogászati ​​tályoggá, baktériumok és gennyek halmazává fejlődhet. A helyes szájápolási szokások segíthetnek ellensúlyozni a reverzibilis pulpitist, de sok esetben szükség van egy tömésre. Pulpitis akkor is előfordulhat, ha megreped vagy eltörik egy fog. Irreverzibilis pulpitis, vagy súlyos, nem gyógyítható gyulladás. A tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő erős fájdalom. Kezelés nélkül kiterjedt fogíny- és kötőszöveti fertőzést okozhat. Az irreverzibilis pulpitist általában gyökérkezeléssel kezelik. Ha ez nem működik, előfordulhat, hogy fogorvosának el kell távolítania a fogat. A foghús meszesedése (más néven fogpép kövek). Ez egy olyan állapot, amelyben a pulpaszövet megkeményedése vagy meszesedése túlérzékenységet és extrém fájdalmat okoz, mivel a fogidegek összenyomódnak. Általában gyökércsatorna szükséges a megkeményedett szövetek eltávolításához. A fogpép expozíciója. Ez az állapot akkor jelentkezik, ha a fog külső borításának károsodása, például üreg vagy repedés a fogban, a normálisan védett pulpát baktériumoknak és irritáló élelmiszer-részecskéknek teszi ki. A fájdalom a leggyakoribb tünet, és megfelelő fogászati ​​ellátás nélkül az enyhe fertőzés súlyos tályoggá fejlődhet. A pulpa kitettségének mértékétől függően tömésre, gyökérkezelésre vagy akár foghúzásra is szükség lehet.

Pulpbetegségek kezelése: gyökérkezelés

Ha nem távolítják el a sérült pulpát a fogban, súlyos fertőzés terjedhet a környező szövetekre, beleértve az állcsontot is. A pulpaszövet eltávolítására szolgáló gyökérkezelést általában több látogatás során végzi el egy rendszeres fogorvos vagy egy pulpaspecialista, úgynevezett endodontológus. A gyökérkezelés megkíméli Önt attól, hogy el kell távolítania a fertőzött fogat.

Íme, mire számíthat a gyökérkezeléstől:

Első látogatás. A beteg pépet eltávolítják, az üres helyet, a gyökércsatornát kitisztítják és megnagyobbítják. A terület fertőtlenítésére speciális gyógyszereket lehet helyezni a csatornába. Ideiglenes tömés is behelyezhető, vagy a fogorvos dönthet úgy, hogy nyitva hagyja a csatornát, és hagyja a fogat néhány napig lefolyni. Orális antibiotikum is javasolt a fogat körülvevő szövetek fertőzésének kezelésére. Második látogatás. Az ideiglenes tölteléket eltávolítják, és állandó tölteléket helyeznek el. Utolsó látogatás. Koronát helyeznek a fogra, hogy megerősítsék a fogat és erősítsék azt.

Egyes pulpabetegségek oka lehet egy fogkitörés. De sok más pulpbetegséget egyszerűen a rossz szájhigiéniai szokások okoznak. Ha rendszeresen fogkefét és fogselymet használ, és rendszeres fogászati ​​ellátást keres, kisebb az esélye a pulpbetegségek kialakulásának.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb fogászati ​​egészségügy

6 legjobb elektromos fogkefe az egészségesebb fogakért

A csúcstechnológiás és kényelmi funkcióknak köszönhetően az elektromos fogkefék megkönnyítik az alaposabb tisztítást. Tudja meg, melyik modell való az Ön számára.

Írta: Caitlin McCormack 2018. május 13

6 legjobb fogfehérítő termék

Ha azt szeretné, hogy mosolya „gyöngyházfehér” hatást érjen el, érdemes lehet fogait ezekbe a fogfehérítő termékekbe süllyeszteni.

Írta: Caitlin McCormack 2018. május 6

Az alkoholfogyasztás növeli a betegségeket okozó szájbaktériumok számát

A szájüregi mikrobák változásai fogínybetegségekhez, szívproblémákhoz és rákhoz vezethetnek – állítja a tanulmány.

Írta: Don Rauf 2018. április 24

Túl keményen mosol fogat?

Ha érzékeny fogai vannak, a túl erős fogmosás vagy a rossz fogkefe használata ronthatja a tüneteket. Tanulja meg a fogmosás helyes technikáját. . .

Írta: Lisa Haney 2017. november 27

Mi az a zománc erózió?

Napi szokásai – attól kezdve, hogy mit eszel és iszol, a fogmosásig – károsíthatják fogaidat.

Írta: Natalie Gingerich Mackenzie 2017. november 14

10 fogászati ​​mítosz, megdöntve

Sok tévhit kering arról, hogy mi kell a fogak egészségének megőrzéséhez. Külön a tényt a fikciótól.

Írta: Natalie Gingerich Mackenzie 2017. november 14

Otthoni jogorvoslatokat szeretne a műfogak tisztítására?

2017. november 14-ig

Hogyan hagyja abba a fogak összeszorítását, hogy megóvja mosolyát

2017. november 14-ig

7 természetes fogfájás elleni gyógyszer

2017. november 14-ig

8 meglepő étel, amit a fogorvosa nem fog megenni

Írta: Madeline R. Vann, MPHA, 2017. augusztus 14"

Amikor jelentkezett a terhességre, valószínűleg számított a hasa duzzanatára (és ez aranyos lenne). Még az is lehet, hogy a melleid megduzzadnak (és az szexi lenne). De valószínűleg nem vette észre, hogy a lába és a bokája is felpuffad (és ez… kényelmetlen és csúnya lenne). Ez határozottan nem a terhesség egyik legünnepeltebb mellékhatása, de abszolút a leggyakoribbak közé tartozik: duzzadt láb és boka. Valójában az összes várandós nő háromnegyede úgy találja, hogy lábai, bokája és lábfejei felpuffadnak a terhesség előrehaladtával, különösen este, meleg időben, illetve hosszan tartó állás vagy ülés után. Szia Puff mama.

Mi okozza a lábak és a bokák duzzadását (és néha a kezek duzzadását is)? Ez a folyadékvisszatartás egyszerű esete. Valójában a terhesség alatt a szervezet 50 százalékkal több vért és folyadékot termel, hogy kielégítse a növekvő baba szükségleteit. És bár ez az extra folyadék jó lehet a terhességedre, próbáld elmondani ezt sajnálatosan duzzadt kutyáidnak. Itt van, hogyan élvezheti a folyadék előnyeit, miközben enyhíti a duzzanatot (vagy ödémát, ahogy az orvosi beszédben nevezik).

Tippek a terhesség alatti duzzanat enyhítésére

Bár a duzzadt lábak és kezek nem a legjobb megjelenésűek (főleg, ha kedvenc cipője hirtelen muffin-topot kölcsönöz a lábának, vagy a gyűrűket nem lehet lehúzni a kolbász ujjairól), vagy a legkényelmesebb (a duzzanat elég kellemetlen lehet , különösen a nap végén), nincs miért aggódniuk. Lehet, hogy a duzzanat nem duzzadt, de ez csak annak a jele, hogy a terhes szervezet végzi a munkáját. Ennek ellenére meg kell találnia a puffadás megszüntetésének módját. Próbáld ki a következő taktikákat:

Maradj távol attól a duzzadt lábtól. prostaline hatása Ha valaki megérdemli, hogy felrakja a fájó kutyáit, az egy terhes nő. Tehát üljön le, ha sokat állt, és próbálja meg a lehető legmagasabban tartani a lábát, amikor ül. Még jobb, ha tud, feküdjön le (lehetőleg a bal oldalára, mivel ez leveszi a nyomást az ereiről). Mozogj. Volt egy kis pihenés? Most itt az ideje, hogy továbblépjünk. Bármilyen testmozgás a terhesség alatt – még az is, ha feláll az íróasztaltól, hogy gyorsan sétáljon a vízhűtőhöz – segít leengedni a duzzadt lábakat azáltal, hogy az összegyűlt folyadékot újra áramlásba hozza. Az úszás (vagy más vízi gyakorlatok) különösen nagyszerű választás az ödéma leküzdésére. Nemcsak távol tartja a lábától, hanem a külső víznyomás is visszanyomja a szövetfolyadékot a vénákba és a vesékbe (és a vizeleten keresztül közvetlenül az ajtón keresztül – természetesen, ha már kijött a medencéből). Mossa le a folyadékvisszatartást. Lehet, hogy ez ellentmondónak hangzik, de minél több folyadékot iszol, annál kevesebb folyadék marad vissza (és halmozódik fel a bokája és a lábfeje körül). Igyon meg legalább nyolc csésze folyadékot naponta, hogy segítse a salakanyagok kiürítését, meleg időben pedig többet. Használjon sót ízlés szerint. A mérsékelt mennyiségű só (ízlés szerinti sózás az asztalnál, enyhén sózott ételek fogyasztása) valójában segít a szervezetnek a folyadékszabályozásban, így nem szükséges a só teljes korlátozása a terhesség alatt. De a túl sok só (mint például egy tipikus gyorsétteremben) nem egészséges, és ronthatja a duzzanatot. Szerezze meg a szükséges támogatást. Lehet, hogy ebben a szezonban nem úgy hintáznak, ahogy a kifutókon hintáznak, de a terhességhez készült támasztótömlő különbséget tehet a dagadó napok és a nem túl duzzadó napok között. Reggel először tedd fel a tömlőt, mielőtt a lábad felpuffadhatna. És mivel a duzzadt lábak és bokák ellen a legjobb recept egy tágas, kényelmes cipő, egyelőre helyezze a józan eszet a divatérzék elé. Tartsa meg ezeket a wow-’em ékeket egy kevésbé duzzadt szezonra.

Ne feledje, bár a terhesség alatt fellépő enyhe ödéma normális, a kezek vagy az arc hirtelen megduzzanata a preeclampsia (magas vérnyomás) jele lehet, ezért a lehető leghamarabb jelezze ezt orvosának, különösen, ha fejfájással és hirtelen fellépő súlygyarapodás, amely nincs összefüggésben azzal, amit evett.